Výtěžek golfového turnaje pomůže pacientům s poruchou srážlivosti krve

Již popáté se na mistrovském 18jamkovém hřišti Golf & Spa Kunětická Hora konal charitativní golfový turnaj, jehož výtěžek byl předán nadačnímu fondu AQUAPURA na pomoc pacientům, kteří trpí poruchou srážlivosti krve. Jedná se o tromboembolickou nemoc, která patří mezi kardiovaskulární choroby. Ty jsou třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR a rozvinutých zemích.

V úterý 23. srpna 2016 se na hřišti mezi Pardubicemi a Hradcem Králové sešlo téměř devět desítek hráčů, kteří se účastnili turnaje nebo souběžně pořádané golfové akademie. Osobně přišel činnost nadačního fondu AQUAPURA podpořit také bývalý hokejový profesionál, nyní sportovní komentátor, herec a moderátor David Pospíšil.

Když jsem hrál hokej profesionálně, tak jsem si myslel, že golf pro mě není, že je to líný sport, ale k mému velkému překvapení jsem zjistil, že je to fantastický sport pro všechny věkové kategorie. Dá se hrát od dvou do sta let a navíc dnes jsme zároveň pomohli potřebným, což pro mě byla hlavní motivace k osobní účasti na charitativním golfovém turnaji. Smekám před těmi, kteří pomáhají druhým a jejich aktivity jsou přínosem pro nemocné, kteří pomoc potřebují. Vím velmi dobře, jak těžké je pro neziskové organizace shánět peníze od sponzorů. Poruchy srážlivosti krve znám ze svého nejbližšího okolí, jelikož se s touto diagnózou opakovaně léčí můj kamarád. Proto jsem se o tuto problematiku i více zajímal,“ řekl bývalý hokejista, komentátor ČT sport David Pospíšil.

Na pomoc lidem, kterým byla diagnostikována tromboembolická nemoc, získal nadační fond AQUAPURA výtěžek charitativního turnaje ve výši 122 400 Kč.

"Je to pro nás velká pomoc, protože činnost nadačního fondu vychází pouze ze sponzorských darů a příspěvků jak od společností, tak od soukromých osob a my si této podpory velice vážíme. Děkuji za dlouholetou přízeň týmu golfového resortu Golf & Spa Kunětická Hora, který nám již popáté umožnil v jejich prostorách tuto oblíbenou akci uspořádat. Děkuji všem účastníkům, že neváhali a přišli podpořit dobrou věc. Stejně tak děkuji i sponzorům a partnerům nadačního fondu AQUAPURA, kteří naše aktivity v nemocnicích na pomoc lidem s tromboembolií podporují řadu let, budeme rádi, když nám zůstanou nakloněni i nadále a budou se společně s námi podílet na prospěšných projektech nadačního fondu,“ řekl Pavel Staněk, zakladatel nadačního fondu AQUAPURA.

Tromboembolická nemoc je způsobena porušením rovnováhy mezi tvorbou a rozpouštěním drobných sraženin v krvi. Projevuje se žilní trombózou, tedy vznikem krevní sraženiny, která se může uvolnit do krevního řečiště a způsobit embolii, jež může skončit až úmrtím.

„Nadační fond AQUAPURA jako jediný v ČR zaměřuje svoji činnost na pomoc lidem, kteří jsou léčeni s poruchou srážlivosti krve, a jeho aktivity hodnotím velmi pozitivně, protože v praxi přinesly pacientům již mnoho užitečného. Před více než pěti lety, když nadační fond vznikal, jsem nečekal, že spolupráce nabere tak rychlé tempo. Projektů, které se podařilo zrealizovat, je podstatně více, než jsem si tehdy myslel,“ řekl odborný garant nadačního fondu AQUAPURA, lékař IV. Interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Nadační fond AQUAPURA se snaží o zvýšení kvality poskytované péče, proto dovybavuje především hematologická oddělení nemocnic lékařskými přístroji a speciálními laboratorními sety, které napomáhají při monitorování krve pacientů na antikoagulační léčbě. Ve spolupráci s odborným garantem, doc. MUDr. Petrem Dulíčkem, Ph.D., také dlouhodobě pořádá osvětově vzdělávací přednášky s cílem informovat o problematice poruch srážlivosti krve, projevech onemocnění, prevenci a léčbě.

Golf 2019

1. 7. 2019
8. ročník tradičního charitativního golfového turnaje v Golf resortu Kunětická hora

Sportovní odpoledne NF Aquapura 2019